Ordlig – allt du behöver veta

20 augusti 2024
Ordlig

Ordlig är ett populärt ordspel som har fångat intresset hos många personer runt om i Sverige. Nedanför i texten kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om spelet – från grundläggande regler till hur man spelar, samt annan användbar information.

Vad är Ordlig?

Ordlig är ett populärt ordspel där målet är att lista ut ett hemligt ord som består av fem bokstäver (sex på helgen). Varje dag släpps ett nytt ord, och du har sex försök på dig att gissa rätt. Efter varje gissning får du feedback genom att bokstäverna färgas i olika färger.

Spelet kombinerar klurigt tänkande och strategi, vilket gör det till en rolig utmaning för alla ordälskare. Ju snabbare du klarar att lista ut det hemliga ordet, desto mer imponerande!

Hur spelar man?

För att spela Ordlig börjar du med att gissa ett ord som består av fem bokstäver (sex på helgen). När du har skrivit in ditt ord, får du omedelbart feedback i form av färgade bokstäver:

  • Grön bokstav: Bokstaven är korrekt och befinner sig på rätt plats i ordet.
  • Gul bokstav: Bokstaven finns med i ordet, men den är på fel plats.
  • Grå bokstav: Bokstaven finns inte alls i det hemliga ordet.

Du har totalt sex försök på dig att lista ut det rätta ordet. Använd informationen från varje gissning för att justera dina kommande gissningar och komma närmare lösningen. Målet är att avslöja det hemliga ordet innan dina sex gissningar är slut.

Strategier och tips

För att lyckas i Ordlig är det bra att ha några grundläggande strategier i åtanke. Till exempel att börja med ett starkt startord som innehåller vanliga vokaler och konsonanter, eller att använda eliminationsmetoden för att snabbt utesluta bokstäver som inte finns med i det hemliga ordet.

Vill du lära dig fler strategier och tips? Besök då vår andra artikel där vi går in mer djupgående på Ordlig tips & strategier.

Ordlig vs Wordle

Ordlig liknar det engelska och mer kända ordspelet Wordle på många sätt, men det finns några viktiga skillnader mellan dem. Den mest uppenbara skillnaden är att Ordlig är på svenska, medan Wordle spelas på engelska. Dessutom erbjuder Ordlig en extra utmaning på helgerna genom att använda sex-bokstavsord istället för de vanliga fem-bokstavsorden – något som Wordle inte gör, då det alltid använder fem-bokstavsord.

Bortsett från dessa skillnader är de två spelen i stort sett identiska i upplägg och spelmekanik, vilket gör dem lika roliga och utmanande oavsett vilket språk du spelar på.

Mycket populärt i Sverige

Ordlig har blivit ett mycket populärt ordspel i Sverige, och det spelas dagligen av en stor mängd människor. Spelets enkla men engagerande upplägg, där man försöker lista ut ett hemligt ord med hjälp av ledtrådar, har gjort det till en favorit bland ordälskare över hela landet.

Fördelar med att spela Ordlig

Nu ska vi titta närmare på några av fördelarna med att spela Ordlig!

Öva på ditt ordförråd

Att spela Ordlig är ett utmärkt sätt att stärka och utöka ditt ordförråd. Genom att dagligen försöka lista ut ett nytt hemligt ord kommer du i kontakt med olika ord och bokstavskombinationer, vilket gör att du kanske lär dig nya ord och blir bättre på att identifiera vanliga mönster i språket.

Daglig hjärngympa

Ordlig fungerar som daglig träning för hjärnan. Spelet utmanar dig att tänka logiskt och strategiskt, vilket hjälper till att hålla ditt sinne skarpt.

Perfekt tidsfördriv

Om du känner dig uttråkad eller behöver något att göra en stund, är Ordlig ett perfekt sätt att fördriva tiden. Spelets kan göra så att tiden flyger förbi medan du fokuserar på att hitta det rätta ordet.

Rolig tävling med vänner

Ordlig är också ett utmärkt spel att dela med vänner och familj. Ni kan till exempel tävla om vem som kan lösa dagens ord snabbast eller med färst antal gissningar.

Vanliga frågor om Ordlig

Nu ska vi gå igenom några vanliga frågor som många undrar över gällande Ordlig!

Kan man spela Ordlig flera gånger per dag?

Nej, man kan endast spela Ordlig en gång per dag.

Finns ordlig som app?

Nej, Ordlig finns inte som app. Man spelar istället ifrån webbläsaren på ordlig.se.

Är Ordlig gratis?

Ja, Ordlig är helt gratis att spela!

Hur lång tid har man på sig att lösa ordet?

Man har hela dagen på sig att lösa dagens ord. Detta betyder att du skulle kunna göra din första gissning tidigt på morgonen och din sista gissning sent på kvällen.

Kan samma bokstav förekomma flera gånger i ett ord?

Ja, samma bokstav kan förekomma flera gånger i ett ord. Detta är bra att ha i åtanke när du försöker klura ut det hemliga ordet!

Vad är ordlig.se dagens ord?

Dagens ord ändras som sagt varje dag som går, så därför finns det inget exakt svar på den frågan. För att ta reda på ordlig se dagens ord, besök deras hemsida och försök klura ut det på egen hand!

Fler artiklar

Taipei Ica – allt du behöver veta

Taipei Ica – allt du behöver veta

Vad är Taipei Ica för något? Ja, i den här texten kommer vi förklara allt du behöver veta om spelet Taipei på Icakuriren. Vi kommer att gå igenom vad spelet går ut på, hur du spelar det, och vilka regler som gäller. Oavsett om du är nybörjare eller har spelat...

Varför bör man anlita målare?

Varför bör man anlita målare?

Du kanske har funderat på att måla om, men undrar om det verkligen är värt att anlita en målare för jobbet. Så är det verkligen värt att lägga pengarna på det? Svaret på denna fråga varierar såklart beroende på vem man frågar, men låt oss här nedanför kolla närmare på...

Hur länge klarar sig ris i kylen?

Hur länge klarar sig ris i kylen?

Hur länge klarar sig ris i kylen? Kokt ris klarar sig vanligtvis 4–6 dagar i kylen om det förvaras på rätt sätt. Det innebär att det ska ligga i en lufttät behållare och i låg temperatur. Detta hjälper till att hålla riset fräscht och minskar risken för att det blir...