Världens 10 fattigaste länder

26 augusti 2024

Vilket land är fattigast i världen? Sydsudan med en BNP per capita på endast 516 dollar är världens fattigaste land.

Nedanför kommer vi att tita närmare på och lista de 10 fattigaste länderna i världen sett till BNP per capita. BNP per capita är en användbar måttstock för att mäta ett lands rikedom eftersom det ger en genomsnittlig bild av landets ekonomiska värde per invånare. Detta mått tar hänsyn till befolkningsstorleken, vilket möjliggör rättvisare jämförelser mellan länder med olika folkmängd.

Världens 10 fattigaste länder

10. Liberia (BNP per capita 1 788 dollar)
9. Chad (BNP per capita 1 787 dollar)
8. Malawi (BNP per capita 1 682 dollar)
7. Nigeria (BNP per capita 1 600 dollar)
6 Moçambique (BNP per capita 1 556 dollar)
5. Kongo-Kinshasa (BNP per capita 1 474 dollar)
4. Somalia (BNP per capita 1 374 dollar)
3. Centralafrikanska republiken (BNP per capita 1 127 dollar)
2. Burundi (BNP per capita 891 dollar)
1. Sydsudan (BNP per capita 516 dollar)

10. Liberia (BNP per capita 1 788 dollar)

Liberia är ett av de äldsta självständiga länderna i Afrika, men trots sin långa historia av självstyre har landet under lång tid brottats med ekonomiska utmaningar.

Efter årtionden av inbördeskrig och politisk instabilitet står Liberia inför en ekonomisk situation som präglas av låg BNP per capita på 1 788 dollar.

9. Chad (BNP per capita 1 787 dollar)

Chad, beläget i centrala Afrika, är det nionde fattigaste landet i världen med en BNP per capita på 1 787 dollar. Trots att landet är rikt på naturresurser, särskilt olja, har Chad inte kunnat omvandla dessa tillgångar till bred ekonomisk utveckling eller välstånd för dess befolkning.

Den ekonomiska situationen förvärras ytterligare av en kombination av politisk instabilitet, korruption, och återkommande konflikter.

8. Malawi (BNP per capita 1 682 dollar)

Malawi, ofta kallat ”Afrikas varma hjärta”, är känt för sin vänliga befolkning och sin naturliga skönhet, men bakom denna charmiga fasad döljer sig en av världens mest utsatta ekonomier. Med en BNP per capita på 1 682 dollar kämpar Malawi med att tillgodose de grundläggande behoven för sin snabbt växande befolkning.

Landets ekonomi är till största delen baserad på jordbruk, där tobaksodling utgör en betydande del av exportinkomsterna.

7. Nigeria (BNP per capita 1 600 dollar)

Nigeria, Afrikas mest folkrika nation och en av kontinentens största ekonomier, står inför en paradox. Trots sitt enorma ekonomiska potential och rikliga naturresurser, särskilt olja, har landet en BNP per capita på endast 1 600 dollar, vilket gör det till ett av världens fattigaste länder.

Denna låga inkomst per capita återspeglar den djupa ojämlikheten och de svåra socioekonomiska utmaningar som en stor del av befolkningen står inför.

6 Moçambique (BNP per capita 1 556 dollar)

Moçambique är ett land med många tillgångar, som stora naturgasfyndigheter och viktiga mineraler som kol. Trots detta lever många av landets invånare i fattigdom. Med en BNP per capita på 1 556 dollar är Moçambique ett av de mest ekonomiskt utsatta länderna i världen.

En stor del av befolkningen arbetar inom jordbruket, men jordbruket är ofta ineffektivt och drabbas hårt av torka och cykloner. Många människor har svårt att få tillräckligt med mat och lever på det de själva odlar. Trots landets naturresurser har vinsterna inte nått hela befolkningen, och fattigdomen är fortfarande utbredd.

5. Kongo-Kinshasa (BNP per capita 1 474 dollar)

Kongo-Kinshasa, även känt som Demokratiska republiken Kongo (DRK), är ett land rikt på naturresurser som diamanter, guld, koppar och kobolt. Trots detta är Kongo-Kinshasa ett av de fattigaste länderna i världen, med en BNP per capita på endast 1 474 dollar.

Detta beror främst på årtionden av konflikter, politisk instabilitet och korruption som har förhindrat en rättvis fördelning av rikedomarna och en hållbar ekonomisk utveckling.

4. Somalia (BNP per capita 1 374 dollar)

Somalia, ett land beläget på ”Afrikas horn”, har länge kämpat med svåra ekonomiska och politiska utmaningar. Med en BNP per capita på endast 1 374 dollar är Somalia ett av världens fattigaste länder. Landets ekonomi har under årtionden påverkats av inbördeskrig, extremism, och bristande statliga institutioner, vilket har förvärrat fattigdomen och gjort det svårt för befolkningen att få sina grundläggande behov tillgodosedda.

En stor del av Somalias ekonomi bygger på jordbruk och boskapsskötsel, som försörjer majoriteten av landets invånare. Men återkommande torka, översvämningar och andra klimatrelaterade problem har ofta förstört skördarna och lett till matbrist.

3. Centralafrikanska republiken (BNP per capita 1 127 dollar)

Centralafrikanska republiken (CAR) ligger mitt i Afrika och är ett land med många naturresurser, som diamanter och guld. Trots detta lever många av invånarna i fattigdom, och landets BNP per capita är 1 127 dollar. Under många år har landet drabbats av inbördeskrig och politisk oro, vilket har gjort livet svårt för de flesta människor som bor där.

Jordbruk är det viktigaste sättet för många att försörja sig, men på grund av konflikterna har jordbruket blivit allt svårare att bedriva. Många familjer har tvingats lämna sina hem, vilket har lett till att deras odlingar har övergivits och matproduktionen har minskat. Detta har gjort att matbrist är vanligt i många delar av landet.

2. Burundi (BNP per capita 891 dollar)

Burundi, som ligger i östra Afrika, är det näst fattigaste landet i världen med en BNP per capita på endast 891 dollar. Landet har länge präglats av politiska konflikter, inbördeskrig och social oro, vilket har hindrat dess ekonomiska utveckling och gjort livet mycket svårt för dess invånare.

Landets infrastruktur är mycket begränsad, och det saknas tillgång till grundläggande tjänster som rent vatten, elektricitet och sjukvård för en stor del av befolkningen. Detta bidrar till att sjukdomar som malaria och undernäring är vanliga, särskilt bland barn. Dessutom är utbildningsnivån låg, och många barn får inte möjlighet att gå i skolan på grund av fattigdom och bristen på resurser.

1. Sydsudan (BNP per capita 516 dollar)

Sydsudan, världens yngsta nation efter att ha blivit självständigt från Sudan 2011, är också världens fattigaste land med en BNP per capita på endast 516 dollar. Trots att landet är rikt på oljeresurser, har år av inbördeskrig och politisk instabilitet gjort att dessa tillgångar inte har kunnat utnyttjas för att förbättra levnadsstandarden för den stora majoriteten av befolkningen.

Sedan självständigheten har Sydsudan upplevt återkommande våldsamma konflikter som har fördrivit miljontals människor och förstört mycket av landets infrastruktur. Landets ekonomi är nästan helt beroende av olja, men oljesektorn har drabbats hårt av både inbördeskrig och globala prisfall.

Fler artiklar

Taipei Ica – allt du behöver veta

Taipei Ica – allt du behöver veta

Vad är Taipei Ica för något? Ja, i den här texten kommer vi förklara allt du behöver veta om spelet Taipei på Icakuriren. Vi kommer att gå igenom vad spelet går ut på, hur du spelar det, och vilka regler som gäller. Oavsett om du är nybörjare eller har spelat...

Varför bör man anlita målare?

Varför bör man anlita målare?

Du kanske har funderat på att måla om, men undrar om det verkligen är värt att anlita en målare för jobbet. Så är det verkligen värt att lägga pengarna på det? Svaret på denna fråga varierar såklart beroende på vem man frågar, men låt oss här nedanför kolla närmare på...

Hur länge klarar sig ris i kylen?

Hur länge klarar sig ris i kylen?

Hur länge klarar sig ris i kylen? Kokt ris klarar sig vanligtvis 4–6 dagar i kylen om det förvaras på rätt sätt. Det innebär att det ska ligga i en lufttät behållare och i låg temperatur. Detta hjälper till att hålla riset fräscht och minskar risken för att det blir...