Världens 10 minsta länder

26 augusti 2024
världens minsta land

Vilket är världens minsta land? Svaret på den frågan är Vatikanstaten som toppar listan över världens minsta länder både sett till yta och befolkning. Men Vatikanstaten är inte ensam om att vara ett litet land.

Här nedanför kommer vi att ta en närmare titt på de 10 minsta länderna i världen, både i befolkning och yta.

Världens 10 minsta länder (befolkning)

Vi startar med att titta på de länder som är minst till befolkningen. Vissa av dessa länder har så få invånare att befolkningen skulle kunna rymmas i en liten stad, men faktum är att de faktiskt alla är länder.

  1. Vatikanstaten: 800 Invånare
  2. Tuvalu: 11 200 Invånare
  3. Nauru: 12 500 Invånare
  4. Palau: 18 000 Invånare
  5. San Marino: 33 700 Invånare
  6. Monaco: 36 700 Invånare
  7. Liechtenstein: 39 000 Invånare
  8. Marshallöarna: 42 000 Invånare
  9. Saint Kitts och Nevis: 47 600 Invånare
  10. Dominica: 72 400 Invånare

10. Dominica – 72 400 invånare

Dominica är en liten ö-nation i Karibien, känd för sina regnskogar och naturreservat. Landet har en liten befolkning och en stark koppling till naturen.

9. Saint Kitts och Nevis – 47 600 invånare

Detta lilla två-ö-land i Karibien är känt för sina vackra stränder, och är ett av de minst befolkade länderna i Amerika.

8. Marshallöarna – 42 000 invånare

Marshallöarna ligger i Stilla havet och består av flera små öar. Landet består av en liten, men vänlig befolkning.

7. Liechtenstein – 39 000 invånare

Liechtenstein är ett litet land i Alperna, beläget mellan Schweiz och Österrike. Det är känt för sina vackra landskap och bra levnadsförhållanden.

6. Monaco – 36 700 invånare

Monaco är både en stad och ett självständigt land i sig självt, vilket innebär att staden fungerar som både huvudstad och land. Landet/staden är känd för sin rikedom, lyxiga kasinon och den årliga Monaco Grand Prix. Trots sin lilla yta och befolkning är Monaco mycket välkänt.

5. San Marino – 33 700 invånare

San Marino, en liten republik omgiven av Italien, är ett av världens äldsta länder. Landet är känt för sin historiska arkitektur och sina borgar och slott från medeltiden.

4. Palau – 18 000 invånare

Palau är ett litet öland i västra Stilla havet. Det är känt för sitt kristallklara vatten och sina fantastiska korallrev, vilket gör det till ett populärt resmål för dykare.

3. Nauru – 12 500 invånare

Nauru är en liten östat i Stilla havet och är världens minsta självständiga republik både till ytan och befolkningen. Landet har en intressant historia, särskilt som tidigare centrum för fosfatutvinning.

2. Tuvalu – 11 200 invånare

Tuvalu är en liten ögrupp i Polynesien, också i Stilla havet. Med bara några få tusen invånare är landet starkt hotat av stigande havsnivåer på grund av klimatförändringar.

1. Vatikanstaten – 800 invånare

Vatikanstaten är som sagt världens minsta land, både när det gäller yta och befolkning. Det är centrum för den romersk-katolska kyrkan och hem för påven.

Världens 10 minsta länder (yta)

Nu ska vi istället ta en titt på de länder som är minst till ytan. Dessa länder är så små att de ibland kan vara svåra att hitta på en världskarta.

  1. Vatikanstaten (0,44 km²)
  2. Monaco (2,02 km²)
  3. Nauru (21 km²)
  4. Tuvalu (26 km²)
  5. San Marino (61 km²)
  6. Liechtenstein (160 km²)
  7. Marshallöarna (261 km²)
  8. Saint Kitts och Nevis (300 km²)
  9. Maldiverna (316 km²)
  10. Malta (344 km²)

10. Malta (344 km²)

Malta är en vacker ö-nation belägen strax söder om Italien. Det är det minsta landet inom EU och har en rik historia. Landet har varit bebott sedan omkring 6 000 år tillbaka i tiden. Trots sin lilla storlek har Malta mycket att erbjuda, från historiska platser till fantastiska kustlinjer.

9. Maldiverna (316 km²)

Maldiverna är också en ö-nation, men istället för en stor ö består landet av tusentals små öar. Av de cirka 2 000 öarna är bara 400 bebodda. Maldiverna är känt för sitt varma och tropiska klimat, vilket gör det till ett populärt resmål för sol- och badälskare.

8. Saint Kitts och Nevis (300 km²)

Beläget i Västindien, tillhörande Nordamerika, består Saint Kitts och Nevis av två vulkaniska öar. Detta är Nordamerikas minsta land och är känt för sina vackra stränder och natur.

7. Marshallöarna (261 km²)

Marshallöarna består av hela 1 523 små öar. Genom historien har det tillhörts av olika länder som Spanien, Tyskland, Japan och USA. År 1986 blev Marshallöarna dock ett självständigt land.

6. Liechtenstein (160 km²)

Liechtenstein är ett litet land som ligger vid Alperna, mellan Schweiz och Österrike. Landet styrs av fursten Hans-Adam II.

5. San Marino (61 km²)

San Marino är helt omsluten av Italien och är ett av världens äldsta självständiga länder. Det finns faktiskt fler fordon än invånare i landet, och medellivslängden är ovanligt hög, med en genomsnittlig ålder på 83,4 år.

4. Tuvalu (26 km²)

Namnet Tuvalu betyder ”åtta”, och landet består passande nog av åtta öar. Tuvalu blev självständigt år 1978 och är ett av världens minsta och mest isolerade länder.

3. Nauru (21 km²)

Nauru är en liten ö-nation mitt i Stilla havet. Det var tidigare tillhörande till Australien men blev självständigt 1968. Nauru är känt för att ha världens mest överviktiga befolkning, där 97 % av männen och 93 % av kvinnorna lider av övervikt eller fetma.

2. Monaco (2,02 km²)

Monaco är en självständig stat på den franska rivieran i södra Frankrike. Landet är känt för sin rikedom och fungerar som ett skatteparadis, vilket lockar många rika och kända personer.

1. Vatikanstaten (0,44 km²)

Som vi har nämnt flera gånger innan är Vatikanstaten det minsta landet i världen och när det kommer till yta ligger den endast på ynka0,44 kvadratmeter.

Landet ligger mitt i Rom och var en del av Italien fram till 1929. I Vatikanstaten har påven all makt, och landet är centrum för den romersk-katolska kyrkan.

Fler artiklar

Taipei Ica – allt du behöver veta

Taipei Ica – allt du behöver veta

Vad är Taipei Ica för något? Ja, i den här texten kommer vi förklara allt du behöver veta om spelet Taipei på Icakuriren. Vi kommer att gå igenom vad spelet går ut på, hur du spelar det, och vilka regler som gäller. Oavsett om du är nybörjare eller har spelat...

Varför bör man anlita målare?

Varför bör man anlita målare?

Du kanske har funderat på att måla om, men undrar om det verkligen är värt att anlita en målare för jobbet. Så är det verkligen värt att lägga pengarna på det? Svaret på denna fråga varierar såklart beroende på vem man frågar, men låt oss här nedanför kolla närmare på...

Hur länge klarar sig ris i kylen?

Hur länge klarar sig ris i kylen?

Hur länge klarar sig ris i kylen? Kokt ris klarar sig vanligtvis 4–6 dagar i kylen om det förvaras på rätt sätt. Det innebär att det ska ligga i en lufttät behållare och i låg temperatur. Detta hjälper till att hålla riset fräscht och minskar risken för att det blir...