Sveriges alla 21 län

27 augusti 2024
sveriges län

Hur många län finns det i Sverige? Svaret är att det finns 21 olika län i Sverige. I den här texten kommer vi att gå igenom alla län i Sverige och berätta saker som var de ligger, dess historia och hur stora de är. Genom att lära sig om varje län kan man bättre förstå hur de alla tillsammans formar vårt fina land.

Vad är ett län?

Ett län är ett geografiskt område i Sverige som hjälper till att organisera och ta hand om viktiga saker, som till exempel sjukhus, vägar och kollektivtrafik.

Varje län har sin egen länsstyrelse som ser till att allt fungerar bra för de som bor där. Länsstyrelsen befinner sig i residensstaden för sitt län. Man kan säga att ett län är ett sätt att dela upp landet så att det blir lättare att sköta och styra olika delar.

Sveriges län karta

Detta är en karta över Sveriges alla län.

Sveriges län karta

Lista över alla Sveriges län

Här kan du se alla Sverige län i form av en lista.

  1. Norrbottens län
  2. Västerbottens län
  3. Jämtlands län
  4. Västernorrlands län
  5. Gävleborgs län
  6. Dalarnas län
  7. Uppsala län
  8. Värmlands län
  9. Västmanlands län
  10. Stockholms län
  11. Örebro län
  12. Södermanlands län
  13. Östergötlands län
  14. Jönköpings län
  15. Västra Götalands län
  16. Gotlands län
  17. Kronobergs län
  18. Hallands län
  19. Kalmar län
  20. Blekinge län
  21. Skåne län

Nedanför kan du läsa om respektive län mer i detalj!

Norrbottens län

Yta: 97 200 km²
Folkmängd: 249 200
Residensstad: Luleå

Norrbottens län är Sveriges nordligaste och samtidigt det största länet till ytan, med en imponerande yta på 97 200 km². Här bor ungefär 249 200 människor, vilket gör det till ett av de mest glesbefolkade länen i landet. Länet sträcker sig över landskapen Norrbotten och Lappland och erbjuder en unik blandning av vacker natur och rik kulturhistoria.

Luleå är residensstad i Norrbottens län och den största staden i området. Staden är inte bara ett administrativt centrum utan också ett viktigt nav för utbildning och näringsliv, med bland annat Luleå tekniska universitet.

Norrbotten spelar en avgörande roll för Sveriges energiförsörjning. Länet är hem till nio av Sveriges tio största vindkraftverk, vilket understryker dess betydelse inom förnybar energi. Utöver vindkraft finns här även stora vattenkraftverk, särskilt i de norra delarna av länet, vilket gör Norrbotten till en av Sveriges främsta leverantörer av energi.

Västerbottens län

Yta: 54 700 km²
Folkmängd: 276 300
Residensstad: Umeå

Västerbottens län är Sveriges näst största län till ytan, strax efter Norrbottens län. Med en yta på 54 700 km² är det också ett av landets mest natursköna områden, känt för sina stora skogar, mäktiga älvar och rika djurliv. Här bor ungefär 276 300 människor, vilket gör det något mer tätbefolkat än Norrbotten, men det är fortfarande relativt glesbefolkat jämfört med vissa andra län i Sverige.

Umeå, som är residensstad i Västerbottens län, är även den största staden i området. Staden är ett viktigt centrum för utbildning, kultur och forskning, med Umeå universitet som en viktig del av detta.

Jämtlands län

Yta: 48 900 km²
Folkmängd: 132 700
Residensstad: Östersund

Jämtlands län täcker en stor del av Sverige, hela 12 % av landets yta, vilket gör det till Sveriges tredje största län. Trots att länet är stort, bor här bara ungefär 132 700 människor, så det är ganska glesbefolkat.

Östersund är den största staden i Jämtlands län och är även residensstaden. Det är alltså härifrån som länsstyrelsen har sitt kontor.

Jämtlands län är också känt för sin vackra natur med stora skogar, fjäll och sjöar. Många kommer hit för att njuta av friluftsliv och naturupplevelser. Naturen och kulturen är viktiga delar av vad som gör Jämtlands län speciellt.

Västernorrlands län

Yta: 21 500 km²
Folkmängd: 243 300
Residensstad: Härnösand

Västernorrlands län ligger i norra Sverige och täcker en yta på 21 500 km². Här bor ungefär 243 300 människor. I länet finns tre större städer – Härnösand, som är residensstad, samt Örnsköldsvik och Sundsvall. Dessa städer är viktiga centrum för arbete och handel i området.

Under åren 1970 till 2005 minskade befolkningen i Västernorrlands län med cirka 11 %, men denna minskning har nu avstannat. Trots att befolkningen tidigare minskade, är länet fortfarande en viktig del av norra Sverige, med sina vackra kustlandskap och skogar.

Gävleborgs län

Yta: 18 100 km²
Folkmängd: 287 300
Residensstad: Gävle

Gävleborgs län, beläget i södra Norrland, sträcker sig över 18 100 km² och har en befolkning på cirka 287 300 personer. Länets största och viktigaste stad är Gävle, som också är residensstad. Gävleborg kombinerar både skog och kust med stadsmiljöer, vilket gör det till en varierad och spännande region.

Historiskt sett har Gävleborgs län sett en långsam minskning i befolkning, men mellan åren 2000 och 2020 har trenden vänt något, med en liten ökning i folkmängd.

Dalarnas län

Yta: 28 000 km²
Folkmängd: 288 300
Residensstad: Falun

Dalarnas län, tidigare känt som Kopparbergs län, sträcker sig över 28 000 km² och har en befolkning på cirka 288 300 personer. Falun är residensstaden, men Borlänge är den största staden i länet. Dalarnas län är välkänt för sina vackra landskap och rika historia, men också för att vara ett populärt resmål för turister.

Varje vinter drar orter som Sälen och Idre till sig stora mängder turister som vill njuta av skidåkning och andra vinteraktiviteter. Dessa områden bidrar starkt till länets ekonomi och är viktiga för turismindustrin i Sverige.

Uppsala län

Yta: 8 200 km²
Folkmängd: 400 700
Residensstad: Uppsala

Uppsala län, som täcker en yta på 8 200 km², har en befolkning på omkring 400 700 personer. Länets största stad är Uppsala, som också fungerar som residensstad. Uppsala är en av Sveriges mest populära universitetsstäder, och Uppsala universitet är en starkt bidragande faktor till den betydande folkökningen i länet.

Många flyttar till Uppsala för att studera, vilket har gjort att länet har haft en stadig befolkningstillväxt. Uppsala läns närhet till Stockholm gör det också till ett attraktivt område för både boende och pendling, vilket ytterligare driver på befolkningsökningen.

Värmlands län

Yta: 17 500 km²
Folkmängd: 284 000
Residensstad: Karlstad

Värmlands län, som täcker 17 500 km², har en befolkning på cirka 284 000 personer. Länet är särskilt känt för sin residensstad, Karlstad, som ligger vackert vid Vänerns strand. Karlstad har sett en stadig befolkningstillväxt de senaste åren och är en viktig stad för hela regionen, både ekonomiskt och kulturellt.

Länet är också känt för sina stora skogar och natursköna miljöer, vilket gör det till ett attraktivt område för friluftsliv.

Västmanlands län

Yta: 5 100 km²
Folkmängd: 280 700
Residensstad: Västerås

Västmanlands län är ett av Sveriges mindre län till ytan, med sina 5 100 km², men har en befolkning på cirka 280 700 personer. Länet är främst känt för sin residensstad, Västerås, som är en av Sveriges äldsta städer. Västerås har en stabil befolkning sedan 1990, och staden spelar en viktig roll som centrum för både industri och utbildning i regionen.

Utöver Västerås finns det också mindre städer som Köping och Sala, vilka bidrar till länets charm och historia. Västmanland är känt för sin industrikultur, och många av Sveriges tidiga industrimiljöer har sina rötter här.

Stockholms län

Yta: 6 500 km²
Folkmängd: 2 440 000
Residensstad: Stockholm

Stockholms län är Sveriges mest folkrika län, där över 2,4 miljoner människor bor. Det innebär att mer än 20 % av alla svenskar bor här. Stockholm är hjärtat av Sverige när det gäller politik, ekonomi och kultur. Länet växer snabbt, och många flyttar hit för att ta del av allt som storstaden har att erbjuda.

Örebro län

Yta: 8 500 km²
Folkmängd: 307 772
Residensstad: Örebro

Örebro län har en yta på 8 500 km² och ungefär 307 772 invånare. Residensstaden Örebro växer stadigt i befolkning och är en viktig del av länet.

Även andra orter i länet, som Kumla och Lindesberg, har sett fler invånare på senare tid, vilket är ett tecken på att länet utvecklas positivt. Örebro län är också känt för sina två stora sjöar, Vättern och Hjälmaren.

Södermanlands län

Yta: 6 100 km²
Folkmängd: 302 600
Residensstad: Nyköping

Södermanlands län, som täcker en yta på 6 100 km², har en befolkning på cirka 302 600 personer. Residensstaden är Nyköping, men den största staden i länet är Eskilstuna. Eskilstuna är betydligt större än andra städer i länet och är ett viktigt centrum för både arbete och boende.

Länet är känt för sina vackra slott och herrgårdar samt sin närhet till både natur och storstad, vilket gör det till ett populärt område för många att bo i.

Östergötlands län

Yta: 10 600 km²
Folkmängd: 471 900
Residensstad: Linköping

Östergötlands län är ett av de större länen i Sverige, med en yta på 10 600 km² och en befolkning på cirka 471 900 personer. Länet har en betydande mängd vatten, med nästan 10 % av ytan bestående av sjöar och vattendrag. Den största staden är Linköping, som också är residensstad.

Linköping är ett växande centrum för utbildning och teknik, vilket bidrar till den ökande folkmängden i länet. Länet har också ett rikt kulturliv och många historiska platser, vilket gör det till en attraktiv plats att bo på.

Jönköpings län

Yta: 10 400 km²
Folkmängd: 369 100
Residensstad: Jönköping

Jönköpings län är ett av de större länen i södra Sverige och har en befolkning på cirka 369 100 personer. Den största orten och residensstaden är Jönköping, som ligger vid södra änden av Vättern, en av Sveriges djupaste sjöar.

Länet är också känt för Småländska höglandet, ett område med kuperad terräng och skog, samt flera vattendrag som Lagan och Emån.

Västra Götalands län

Yta: 23 800 km²
Folkmängd: 1 758 700
Residensstad: Göteborg

Västra Götalands län är ett av Sveriges största och mest folkrika län, med en befolkning på över 1,7 miljoner människor. Residensstaden är Göteborg, som också är Sveriges näst största stad.

Länets stora städer, tillsammans med dess närhet till både hav och natur, gör det till ett attraktivt område för både boende och besökare.

Gotlands län

Yta: 3 100 km²
Folkmängd: 61 200
Residensstad: Visby

Gotlands län är unikt i Sverige eftersom det utgörs av en enda stor ö, Gotland. Med en yta på 3 100 km² och en befolkning på cirka 61 200 personer är det Sveriges minsta län sett till befolkningsmängd.

Residensstaden Visby är känd för sin välbevarade medeltida stadskärna och är ett UNESCO-världsarv. Gotland är en mycket populär turistdestination, särskilt under sommarmånaderna, då många besökare lockas av öns vackra stränder, historiska platser och livliga kultur- och nöjesliv.

Kronobergs län

Yta: 8 400 km²
Folkmängd: 204 300
Residensstad: Växjö

Kronobergs län ligger i hjärtat av Småland och täcker en yta på 8 400 km². Länet har en befolkning på cirka 204 300 personer, och den största staden är Växjö, som också fungerar som residensstad.

Växjö är känt som en ”grön stad” med ett starkt fokus på hållbarhet och miljöfrågor. Kronobergs län präglas av sina skogar, sjöar och den typiska småländska naturen, vilket gör det till ett område med både rik natur och starka traditioner.

Hallands län

Yta: 5 400 km²
Folkmängd: 342 800
Residensstad: Halmstad

Hallands län, med en yta på 5 400 km² och en befolkning på cirka 342 800 personer, är känt för sin starka industri och betydande bidrag till Sveriges elproduktion. Länet har en mångsidig energiproduktion som inkluderar kärnkraft, vindkraft, fjärrvärme, solenergi och biogas.

Den största staden är Halmstad, som också är residensstad. Halmstad är en viktig utbildningsstad tack vare Högskolan i Halmstad, och tillsammans med högskolefilialen i Varberg drar den till sig många unga människor till länet.

Kalmar län

Yta: 11 200 km²
Folkmängd: 247 700
Residensstad: Kalmar

Kalmar län, med en yta på 11 200 km², omfattar både östra Småland och hela Öland. Länet har en befolkning på cirka 247 700 personer, och den största staden är Kalmar, som också är residensstad.

Kalmar är också den stad som växer snabbast i länet och är känd för sitt historiska slott och sin vackra kustlinje. Länet är en blandning av fastlandets småländska skogar och Ölands öppna landskap.

Blekinge län

Yta: 2 900 km²
Folkmängd: 158 700
Residensstad: Karlskrona

Blekinge län är Sveriges till ytan minsta län med en yta på endast 2 900 km². Trots sin lilla storlek har länet en befolkning på cirka 158 700 personer.

Den största staden och residensstaden är Karlskrona. Blekinge, även kallat ”Sveriges trädgård”, är känt för sitt vackra skärgårdslandskap och sina grönskande miljöer.

Skåne län

Yta: 11 300 km²
Folkmängd: 1 414 300
Residensstad: Malmö

Skåne län, med en yta på 11 300 km² och en befolkning på cirka 1 414 300 personer, är en av Sveriges mest folkrika län. Den största staden är Malmö, som även är residensstad. Hela Skåne har sett en kraftig befolkningsökning sedan 1970-talet.

Fler artiklar

Taipei Ica – allt du behöver veta

Taipei Ica – allt du behöver veta

Vad är Taipei Ica för något? Ja, i den här texten kommer vi förklara allt du behöver veta om spelet Taipei på Icakuriren. Vi kommer att gå igenom vad spelet går ut på, hur du spelar det, och vilka regler som gäller. Oavsett om du är nybörjare eller har spelat...

Varför bör man anlita målare?

Varför bör man anlita målare?

Du kanske har funderat på att måla om, men undrar om det verkligen är värt att anlita en målare för jobbet. Så är det verkligen värt att lägga pengarna på det? Svaret på denna fråga varierar såklart beroende på vem man frågar, men låt oss här nedanför kolla närmare på...

Hur länge klarar sig ris i kylen?

Hur länge klarar sig ris i kylen?

Hur länge klarar sig ris i kylen? Kokt ris klarar sig vanligtvis 4–6 dagar i kylen om det förvaras på rätt sätt. Det innebär att det ska ligga i en lufttät behållare och i låg temperatur. Detta hjälper till att hålla riset fräscht och minskar risken för att det blir...