Hur mycket potatis per person?

3 oktober 2024
Hur mycket potatis per person?

När man planerar en måltid som innehåller potatis brukar ofta frågan Hur mycket potatis per person dyka upp. Generellt sett kan man utgå från att cirka 200–225 gram oskalad potatis per person brukar räcka.

Man ska dock ha i åtanke att det kan variera beroende på vem som ska äta – små barn äter ofta mindre portioner, medan större portioner kan behövas för de personer som äter mycket mer än vanligt. Dessutom kan det variera beroende på vilken typ av potatis man ska laga. För att lära dig mer om detta, läs vidare här nedanför!

Hur många gram potatis per person?

Som vi nämnde i inledningen brukar man räkna med att mellan 200–225 gram oskalad potatis per portion är lagom. Men detta kan variera beroende på vilka som äter och vilken typ av rätt som ska lagas.

Hur man ska räkna för olika rätter

Hur många gram potatis du behöver beror på vilken typ av rätt du planerar att laga. Varje typ av potatisrätt kräver lite olika mängder, och här är några riktlinjer för de vanligaste varianterna:

Mosad potatis – Räkna med cirka 200–250 gram potatis per person.

Potatisgratäng – Du kan räkna med 200–250 gram potatis per person.

Kokt potatis – Ungefär 150–200 gram kokt potatis per person brukar vara lagom.

Bakad potatis – Cirka 300–400 gram per person är en bra riktlinje.

Pommes frites – Räkna med runt 150 gram per person.

Justera gärna mängderna beroende på om dina gäster brukar äta mer eller mindre än genomsnittet.

Potatis per person för barn

När det gäller att räkna ut hur mycket potatis du behöver per portion för barn, varierar det beroende på barnets ålder och hur mycket de brukar äta.

För yngre barn, till exempel i åldern 2–4 år, brukar det vara lagom med cirka 100–150 gram potatis per portion, medan äldre barn (5–10 år) kan äta omkring 150–200 gram. Anpassa mängden efter barnets aptit och storlek för att vara på den säkra sidan.

Så många potatisar per person

Hur många potatisar du ska räkna per person beror på hur stora potatisarna är. Medelstora potatisar väger vanligtvis mellan 85 och 100 gram, vilket betyder att du kan räkna med att koka två – tre potatisar per person och portion.

Om du istället serverar färskpotatis, som ofta väger runt 50 gram styck, kan du räkna med att fyra – fem färskpotatisar per person är lagom till en måltid. Men du bör alltid justera antalet beroende på potatisens storlek och vad du planerar att laga.

Fler artiklar

Taipei Ica – allt du behöver veta

Taipei Ica – allt du behöver veta

Vad är Taipei Ica för något? Ja, i den här texten kommer vi förklara allt du behöver veta om spelet Taipei på Icakuriren. Vi kommer att gå igenom vad spelet går ut på, hur du spelar det, och vilka regler som gäller. Oavsett om du är nybörjare eller har spelat...

Varför bör man anlita målare?

Varför bör man anlita målare?

Du kanske har funderat på att måla om, men undrar om det verkligen är värt att anlita en målare för jobbet. Så är det verkligen värt att lägga pengarna på det? Svaret på denna fråga varierar såklart beroende på vem man frågar, men låt oss här nedanför kolla närmare på...

Hur länge klarar sig ris i kylen?

Hur länge klarar sig ris i kylen?

Hur länge klarar sig ris i kylen? Kokt ris klarar sig vanligtvis 4–6 dagar i kylen om det förvaras på rätt sätt. Det innebär att det ska ligga i en lufttät behållare och i låg temperatur. Detta hjälper till att hålla riset fräscht och minskar risken för att det blir...