10 bästa ekonomiapparna 2024

5 september 2024
bästa ekonomiapparna

Att hålla koll på sin ekonomi har blivit enklare än någonsin med hjälp av flera olika appar. Oavsett om du vill skapa en budget, ha koll på dina utgifter, spara pengar eller investera, finns det flera kostnadsfria appar som kan hjälpa dig.

Nedanför kommer vi att gå igenom de 10 bästa ekonomiapparna för 2024. Vi har valt ut appar som är enkla att använda och som kan hjälpa dig att få bättre kontroll över din ekonomi.

1. Samblas app

Samblas app är en utmärkt lösning för dig som vill ha en enkel överblick över din privatekonomi. En av de mest unika funktionerna i appen är Sambla Score, som hjälper dig att bedöma din återbetalningsförmåga utan att behöva vända dig till externa kreditupplysningsföretag.

Detta gör att du snabbt och enkelt kan få en inblick i hur du står ekonomiskt och om du är redo för eventuella lån eller större köp.

2. Steven och Splitwise

Steven och Splitwise är två appar som fungerar på liknande sätt och är utformade för att göra det enklare att hantera delade utgifter. De är perfekta för dig som delar ekonomi med en sambo, rumskompis eller familj.

Båda apparna låter dig lägga in gemensamma utgifter och automatiskt fördela dem mellan alla inblandade, vilket gör det enkelt att hålla reda på vem som har betalat vad och hur mycket varje person är skyldig.

3. Klövra

Klövra är en mångsidig app för privatekonomi som erbjuder flera användbara funktioner för att hjälpa dig att få bättre koll på din ekonomi. Appen låter dig sätta upp en budget, lägga in dina inkomster samt både fasta och rörliga utgifter.

En av de mest uppskattade funktionerna är möjligheten att se ditt aktuella saldo och hur det står till med din ekonomi, ungefär som hur ekonomin presenteras i TV-programmet Lyxfällan. Man skulle nästan kunna säga att Klövra är din egen ”Lyxfällan-budgetapp”, som ger dig en tydlig bild av din ekonomiska situation.

En annan smart funktion är möjligheten att skapa en drömbudget och jämföra den med din nuvarande budget. Det gör att du kan få en klarare uppfattning om vilka förändringar som behövs för att nå dina ekonomiska mål och skapa den livsstil du drömmer om.

4. Avanza

Avanza anses av många som en av de bästa ekonomiapparna. Det är en digital bank som erbjuder dig möjligheten att spara och investera i fonder och aktier på börsen. Det är Sveriges mest populära sparplattform för att hantera och placera pengar, och den har snabbt vuxit i popularitet. I början av 2023 hade Avanza nästan 2 miljoner kunder i Sverige, och den siffran har troligtvis ökat ytterligare.

Med Avanza får du tillgång till ett brett utbud av investeringsmöjligheter och verktyg som hjälper dig att optimera ditt sparande. Appen är användarvänlig, oavsett om du är nybörjare eller erfaren investerare, och den erbjuder detaljerade analyser och marknadsinsikter för att hjälpa dig fatta bättre beslut om dina investeringar.

5. Dreams

Dreams är en spara pengar app som hjälper dig att nå dina sparmål på ett enkelt och roligt sätt. Du kan skapa olika sparkonton för specifika mål, som att spara till en bil, en resa eller något annat du drömmer om. Det unika med Dreams är de kreativa sätten du kan välja för att sätta in pengar på sparkontot.

Ett exempel är funktionen “Tjuven”, som automatiskt tar små summor från ditt bankkonto med jämna mellanrum och sätter in dem på ditt sparkonto, utan att du knappt märker det. En annan smart funktion är “Härmapan”, som gör att dina insättningar alltid matchar den summa som din sparpartner lägger in. Detta är perfekt om ni är flera som sparar till samma mål, exempelvis för en gemensam resa.

Dreams gör sparandet både enkelt och motiverande, och hjälper dig att uppnå dina drömmar på ett strukturerat och kul sätt.

6. Matpriskollen

Matvaror är ofta en stor utgift för många hushåll. Matpriskollen är en smart app som hjälper dig att spara pengar när du handlar mat och andra livsmedel. Genom att jämföra erbjudanden från dina utvalda matbutiker, hjälper appen dig att hitta de bästa priserna på de råvaror du behöver.

Istället för att själv leta igenom olika butikskedjors reklamblad, gör Matpriskollen jobbet åt dig och ger dig en översikt över de aktuella kampanjerna och rabatterna.

7. Buddy

budgetappen Buddy hjälper dig att hålla reda på dina utgifter och se till att du inte spenderar mer än du tänkt. Du sätter upp en budget och appen visar hur mycket du har kvar att spendera, så att du kan undvika att överskrida dina gränser. Du kan också skapa en budget tillsammans med andra, vilket är praktiskt om du delar kostnader med någon, till exempel en partner eller en vän.

Buddy har både en gratisversion och en betalversion. Med gratisversionen får du tillgång till grundläggande funktioner, men för att använda alla funktioner kostar det 50 kronor i månaden.

8. Zlantar

Om du är i behov av en praktisk app som hjälper dig att få full kontroll över dina utgifter genom att automatiskt sortera alla dina köp i olika kategorier är Zlantar appen för dig. Detta gör att du snabbt får en tydlig översikt över var dina pengar går varje månad.

Du kan även skapa en budget direkt i appen för att hålla dina utgifter inom dina uppsatta gränser. En annan användbar funktion i Zlantar är möjligheten att se över dina befintliga avtal, så att du enkelt kan säga upp de tjänster och abonnemang du inte längre behöver. På så sätt kan du inte bara hålla koll på dina dagliga utgifter, utan också spara pengar genom att avsluta onödiga kostnader.

9. Karma

Karma är en app som låter dig köpa överbliven mat från lokala restauranger, matbutiker och caféer till ett rabatterat pris.

Maten som annars skulle slängas kan istället köpas billigt via appen, vilket både hjälper dig att spara pengar och bidrar till en mer hållbar konsumtion.

10. ResQ Club

ResQ Club fungerar på ett liknande sätt som Karma och låter dig hitta restauranger, caféer och matbutiker som säljer överskottsmat till ett lägre pris.

Genom appen kan du rädda gårdagens mat som annars skulle kastas, och på så sätt både spara pengar och bidra till att minska matsvinnet.

Fler artiklar

Taipei Ica – allt du behöver veta

Taipei Ica – allt du behöver veta

Vad är Taipei Ica för något? Ja, i den här texten kommer vi förklara allt du behöver veta om spelet Taipei på Icakuriren. Vi kommer att gå igenom vad spelet går ut på, hur du spelar det, och vilka regler som gäller. Oavsett om du är nybörjare eller har spelat...

Varför bör man anlita målare?

Varför bör man anlita målare?

Du kanske har funderat på att måla om, men undrar om det verkligen är värt att anlita en målare för jobbet. Så är det verkligen värt att lägga pengarna på det? Svaret på denna fråga varierar såklart beroende på vem man frågar, men låt oss här nedanför kolla närmare på...

Hur länge klarar sig ris i kylen?

Hur länge klarar sig ris i kylen?

Hur länge klarar sig ris i kylen? Kokt ris klarar sig vanligtvis 4–6 dagar i kylen om det förvaras på rätt sätt. Det innebär att det ska ligga i en lufttät behållare och i låg temperatur. Detta hjälper till att hålla riset fräscht och minskar risken för att det blir...