Hur länge håller tillagad kyckling i kylen?

3 oktober 2024
Hur länge håller tillagad kyckling i kylen

Tillagad kyckling är bra att ha i kylen för att snabbt kunna laga mat, men hur länge håller tillagad kyckling i kylen? Om kylen håller en temperatur på 4 grader eller lägre, håller kycklingen generellt sätt i upp till fyra dagar. Se dock till att kycklingen snabbt hamnar i kylen efter tillagning och att den förvaras i en bra matlåda eller något med ett lock så den håller sig fräsch.

Hur länge håller kyckling i kylen?

Det är viktigt att veta hur länge kyckling kan förvaras i kylen för att undvika att den blir dålig. Hur länge den håller beror på om den är tillagad eller inte.

Hur länge håller tillagad kyckling i kylen?

Som vi nämnde i inledningen brukar tillagad kyckling normalt sätt hålla i cirka fyra dagar om den förvaras i en kyl som håller 4 grader Celsius eller lägre. Det är viktigt att snabbt lägga in den i kylen efter att den tillagats och använda en lufttät behållare för bästa hållbarhet.

Hur länge håller färsk kyckling i kylen?

Färsk och tinad kyckling hållbarhet är lite kortare och bör ligga i kylen högst 1-2 dagar innan den tillagas eller fryses in. Om den förvaras längre än så finns risken att den blir dålig och inte längre är säker att äta.

Så förvarar du tillagad kyckling i kylen bäst

För att hålla tillagad kyckling fräsch så länge som möjligt i kylen, är det viktigt att förvara den på rätt sätt. Här är några enkla tips för att göra det:

Kyl ner snabbt

Låt kycklingen svalna i rumstemperatur, men se till att den hamnar i kylen inom två timmar efter tillagning. Ju snabbare den kyls ner, desto mindre risk för att bakterier växer till.

Använd en lufttät behållare

Förvara kycklingen i en lufttät matlåda eller skål med lock. Detta minskar risken för att den torkar ut och håller den fräsch längre.

Förvara i rätt temperatur

Se till att kylen håller en temperatur på 4 grader Celsius eller lägre. Det förhindrar att kycklingen blir dålig för tidigt.

Placera kycklingen rätt i kylen

Lägg kycklingen på en av de kallaste hyllorna, helst längst ner där temperaturen är jämnast. Detta hjälper till att förhindra att maten blir dålig.

Tecken på att kycklingen är dålig

Att äta dålig kyckling kan leda till matförgiftning, så det är viktigt att känna igen tecken på att kycklingen inte längre är säker att äta. Här är några tydliga tecken att hålla utkik efter:

Luktar illa – Färsk kyckling ska ha en neutral lukt. Om den luktar surt, ruttet eller på något sätt obehagligt är det ett tydligt tecken på att den blivit dålig och bör kastas.

Ändrad färg – Kyckling som börjar bli dålig kan skifta i färg, till exempel bli gråaktig eller gul. Fräsch kyckling ska ha en ljusrosa färg, och när den tillagas ska den vara vit eller brun beroende på tillagningen.

Slemmig yta – Om kycklingen känns slemmig eller kladdig när du rör vid den, är det ett säkert tecken på att den har börjat förfalla. Detta gäller både rå och tillagad kyckling.

För lång tid i kylen – Grillad kyckling och stekt kyckling håller sig inte längre än ungefär fyra dagar i kylen. Om den stått längre än så, eller om färsk kyckling har legat i kylen i mer än två dagar utan att frysas eller tillagas, bör den slängas.

Att vara uppmärksam på dessa tecken hjälper dig att undvika att äta kyckling som kan vara skadlig för hälsan.

Fler artiklar

Frågor att ställa innan du anlitar en rörmokare

Frågor att ställa innan du anlitar en rörmokare

Att ta in en rörmokare är inget man gör varje dag, men när det väl behövs vill man att jobbet ska bli klokt gjort. Oavsett om det gäller ett akut läckage, en badrumsrenovering eller byte av värmesystem är det viktigt att välja rätt person för uppdraget. Genom att...

Därför ska du anlita proffs för att måla om taket

Därför ska du anlita proffs för att måla om taket

Att måla om taket är en viktig åtgärd för att skydda taket över tid. Det kan förlänga takets livslängd, förbättra husets utseende och bidra till bättre skydd mot rost, fukt och andra skador. Men att utföra jobbet på egen hand kan vara både svårt och tidskrävande....

Måste man ta hjälp av rörmokare vid en badrumsrenovering?

Måste man ta hjälp av rörmokare vid en badrumsrenovering?

Att renovera ett badrum innebär mer än bara nya kakelplattor och fräscha möbler. Under ytan finns vattenledningar, avlopp och andra tekniska delar som måste hanteras på rätt sätt. En vanlig fråga är om det är ett krav att anlita en rörmokare. Svaret på den frågan är...